futomaki

To jedne z najbardziej popularnych rodzajów maki-sushi. Ich nazwa pochodzi od słowa futoi oznaczającego „gruby, tłusty”. Futomaki zwijamy na bambusowej maci, a następnie kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.

świeże

Sake Futomaki (6 szt.)

łosoś, awokado, sałata, ogórek

Ibodai Futomaki (6 szt.)

ryba maślana, ogórek, tykwa, sałata

Hirame Futomaki (6 szt.)

halibut,ogórek, rzepa marynowana, awokado, sałata

Suzuki Futumaki (6 szt.)

okoń, ogórek, por, rzodkiew, sałata

Ebi Futumaki (6 szt.)

krewetka parzona, ogórek, awokado, tykwa, sałata, sezam

Maguro Futumaki (6 szt.)

tuńczyk, ogórek, lotos, rzodkiew, sałata

Yasai Futumaki (6 szt.)

ogórek, rzepa, tykwa, lotos, awokado, sałata

Califormia Futumaki (6 szt.)

paluszek krabowy, ogórek,sezam, awokado, sałata

hosomaki wegetariańskie

Futomaki z tatarem z łososia

28 pln

Futomaki z tatarem z tuńczyka

30 pln

Futomaki wegetariańskie

23 pln

Husomaki wegetariańskie (warzywo do wyboru)

15 pln

Futomaki z sałatką z przegrzebek

29 pln

Futomaki z sałatką z paluszka krabowego

25 pln

pieczone

Futo Sake Yaki (6 szt.)

pieczony łosoś, ogórek, tykwa, sos teriyaki, sezam

Futo Ibodai Yaki (6 szt.)

pieczona ryba maslana, tykwa, ogórek, sos teriyaki, sezam

Futo Suzuki Yaki (6 szt.)

pieczony okoń, tykwa, ogórek, sos teriyaki, sezam

Futu Ebi Ten (6 szt.)

krewetka w tempurze, spicy mayo, rzepa, ogórek, czarny sezam, por

Ebi Sweet Cream (6 szt.)

krewetka w tempurze, awokado, serek Philadelphia, ogórek, sos teriyaki

Unai Kabayaki (6 szt.)

grillowany węgorz, ogórek, tykwa, sałata, awokado, sos teriyaki, sezam

Spider Roll (6 szt.)

młody krab w tempurze, ogórek, rzepa, spicy mayo, tobiko, por, sezam

Hirame Ten (6 szt.)

halibut w tempurze, rzepa, awokado, spicy mayo

Ika Ten (6 szt.)

kalmar w tempurze, mango, rzepa, ogórek, spicy mayo

Wieś Maki (6 szt.)

krewetka w tempurze, bekon, jalapeno, ogórek, spicymayo

Tiger Roll (6 szt.)

młody krab w tempurze, grillowany węgorz, tobiko, wasabi mayo, ogórek

Philadelphia i special

philadelphia

Sake Philadelphia (6 szt.)

łosoś, ogórek, sałata, awokado

Ibodai Philadelphia (6 szt.)

ryba maślana, ogórek, awokado, tykwa, sałata

Suzuki Philadelphia (6 szt.)

okoń, ogórek, awokado, tykwa, sałata

Maguro Philadelphia (6 szt.)

tuńczyk, ogórek, tykwa, awokado, sałata

special

Szczepan Maki (6 szt.)

łosoś, paluszek krabowy, sezam, spicy mayo, ogórek, sałata

Ibodai Sweet (6 szt.)

ryba maślana, ogórek, awokado, tykwa, sałata, sos teriyaki, sezam

Maguro Sweet & Spicy (6 szt.)

tuńczyk, paluszek krabowy, jalapeno, tykwa, sałata, serek Philadelphia, sos teriyaki

Sake Spicy Futo (6 szt.)

łosoś, mango, ostry sos, lotos, ogórek, sałata, jalapeno, tobiko

Ebi Maguro Futomaki (6 szt.)

krewetka parzona, tuńczyk, ogórek, awokado, serek Philadelphia, tykwa, sałata

Maguro Spicy Futo (6 szt.)

tuńczyk, sezam, tobiko, rzepa, lotos, spicy mayo, sałata, jalapeno

nigiri

Ryż formujemy w owalny kształt, z odrobiną wasabi w środku, na którym nakładamy nadzienie, np. plasterek ryby, owoce morza lub warzywa. Nigiri w dosłownym tłumaczeniu z japońskiego znaczy „dwa palce”, co odnosi się do jednej porcji ryżu.

Nigiri dzielą się na akami (z nadzieniem w ciemnym kolorze, najczęściej tuńczykiem), shiromi (z rybą o białym mięsie, np. halibuta), hikarimono (z dodatkiem małych rybek pokrojonych na cieniutkie plasterki), nimono (z nadzieniem ugotowanym, np. krewetkami), hokanomono (z innym nadzieniem niż mięsnym, np. warzywami).

nigiri

Sake (łosoś)

Sake Yaki (łosoś na słodko)

16 pln

Maguro (tuńczyk)

Suzuki (okoń)

Ibodai (ryba maślana)

Ebi (krewetka)

Unagi (węgorz)

20 pln

hosomaki

Rolki o niewielkiej grubości, zawierające zwykle tylko jeden składnik. Nazwy poszczególnych hosomaków wskazują na wypełniający je gu, np. Sake Maki zawiera łososia, Teka Maki – tuńczyka, Ebi – krewetkę.

Kappa Maki (ogórek)

Oshinko Maki (rzepa)

Kanpyo Maki (tykwa)

Avocado Maki (awokado)

Sake Maki (łosoś)

Ibodai Maki (ryba maślana)

Teka Maki (tuńczyk)

Suzuki Maki (okoń)

Hirame Maki (halibut)

Surimi Maki (paluszek krabowy)

uramaki

Uramaki to tzw. maki odwrócone. Składniki (gu) zawijamy w płat nori, czyli glonów oraz otaczamy ryże, który często dodatkowo posypujemy czarnym sezamem. Nazwa uramaki pochodzi od dwóch słów: ura (odwrotnie) i maki (rolować).

Sake Uramaki

łosoś, awokado, ogórek, majonez, sezam

Suzuki Uramaki

okoń, serek Piladelphia, rzepa, awokado, ogórek, sezam

Maguro Uramaki

tuńczyk, ogórek, łosoś, spicy mayo, sezam

Ibodai Uramaki

ryba maślana, tykwa, awokado, sezam

Hirame Uramaki

halibut, rzepa, awokado, por, majonez,sezam

Yasai Uramaki

awokado, rzepa, tykwa, ogorek, łosoś, sezam

Ebi Uramaki

krewetka, awokado, ogórek, majonez, sezam

California Uramaki

paluszek krabowy, awokado, ogórek, majonez, sezam

Uramaki Special

Ebi Ten Catepilar

krewetka w tempurze, ogórek, mango, rzepa, majonez, na zewnątrz: awokado, sezam, teriyaki

Ebi Ten Dragon Ball

krewetka w tempurze, ogórek, tykwa, awokado, na zewnątrz: grillowany węgorz, sezam, teriyaki

Ebi Ten Red Dragon

krewetka w tempurze, ogórek, mango, ostry sos, jaapeno, na zewnątrz: tuńczyk

Ebi Ten Orange Dragon

krewetka w tempurze, ogórek, lotos, rzepa, spicy mayo, na zewnątrz: łosoś

Ebi Ten White Dragon

krewetka w tempurze, serek Philadelphia, tykwa, ogórek, na zewnątrz: opalona ryba maślana, teriyaki, sezam

Ura Ebi Sake

parzona krewetka, awokado, ogórek, lotos, spicy mayo, na zewnątrz: łosoś, sezam

California Rainbow

paluszek krabowy, awokado, ogórek, majonez, na zewnątrz: łosoś, tuńczyk,ryba maślana,sezam

Ebi Ten Suzuki Paprika

krewetka w tempurze, rzepa, serek Philadelphia, por, na zewnątrz: opalany okoń, majonez, wędzona papryka

Ebi Ten Special Tobiko

krewetka w tempurze, awokado, ogórek, rzepa, spicy mayo, sezam, na zewnątrz: tobiko

Ura Ika Ten

kalmar w tempurze, ogórek, rzepa, por, spicy mayo, na zewnątrz: trzy rodzaje ryb, por

Asparagus Sake Yaki

szparaga w tempurze, awokado, majonez, na zewnątrz: opalony łosoś, teriyaki, sezam

Asparagus Special Unagi

szparaga w tempurze, awokado, majonez, na zewnątrz: opalony węgorz, teriyaki, sezam

Ura Special Unagi

grillowany węgorz, awokado, ogórek, tykwa, na zewnątrz: pasek sojowy

Uramaki Becon Special

krewetka w tempurze, jalapeno, ogórek, boczek, sos sriracha, na zewnątrz: por

Ura Sake Philadelphia

łosoś, awokado, serek Philadelphia, owinięte w płatku sojowym, na zewnątrz: serek Philadelphia

Ura Special Tatar

cukinia w tempurze, awokado, rzepa, na zewnątrz: tatar z łososia, spicy mayo, tobiko

Uramaki Wakame

krewetka, ogórek, awokado, spicy mayo, na zewnątrz: glony

Ura Rainbow Special

krab w tempurze, ogórek, rzepa, por, spicy mayo, na zewnątrz: 3 rodzaje ryb, por

Sashimi

Dekoracyjna kompozycja z kawałków surowej, świeżej ryby i dodatków oraz przypraw. Sashimi nie jest rodzajem sushi, ale to sushi jest jedną z odmian sashimi. W dosłownym tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza „przebite ciało”.

Sashimi małe - 9 szt.

Sashimi średnie - 15 szt.

Sushimi duże - 25 szt.

Gunkan Maki

Odmiana nigiri. Gunkan po japońsku oznacza „statek wojenny”. Sushi tego rodzaju mają kształt „łódeczki” uformowanej z ryżu, owiniętego nori lub tamago (omlet japoński) oraz wypełnionego nadzieniem.

Gukan Maki z tatarem z łososia

Gukan Maki z tatarem z tuńczyka

Zestawy

Tori - 16 szt.

Nigri Sake, Nigri Maguro, Kappa Maki, Kanpyo Maki

Hosomak Set - 24 szt.

Sake Maki, Teka Maki, Kapyo Maki, Avocado Maki

Nara - 12 szt.

Futo Ebi Ten, Futo Ika Ten

Tokyo - 28 szt.

Futomak z tatarem z łososia, Futo Ebi Ten, Dragon Roll, Asparagus Sake Yaki

Kioto - 20 szt.

Sake Philadelphia, Ebi Ten Tobiko, Hoso Kanpyo

75 pln

Erika - 36 szt.

Hoso Sake, Maguro Uramaki, Nigiri Ibodai, Suyuki Philadelphia, California Rainbow, Ika Ten

Mendori - 58 szt.

Magugo Sweet & Spicy, Ibodai Philadelphia, Futomaki wegetariańskie, Hoso Hirame, Hoso Kappa, California Uramaki, Sake Uramaki, Nigiri Sake, Nigiri Suzuki, Asparagus Sake Yaki, Ebi Sweet Cream

Uma - 70 szt.

Szczepan Maki, Sake Philadelphia, Futo Ebi Ten, Ika Ten, Ibodai Uramaki, California Rainbow, Dragon Roll, Nigiri Ibodai, Nigiri Sake, Hoso Kampyo, Hoso Oshinko, Hoso Hirame

Czarny Sezam - 80 szt.

Ebi Sweet Cream, Futomak z tatarem z łososia, Sake Futomaki, Szczepan Maki, Suzuki Philadelphia, Futo Sake Yaki, Futo Ebi Ten, Spider Roll, Asparagus Sake Yaki, Ebi Ten Orange Dragon, Nigiri Sake, Maguro Nigiri, Hosomaki Wege w tempurze (12 szt.)

360 pln

przystawki

Tatar z łososia

podawany z glonami wakame i piklowaną cebulką

Tatar z tuńczyka

podawany z glonami wakame i piklowaną cebulką

sałatki

Sałatka wakame

mieszanka glonów ze świeżym ogórkiem i kiełkami

14 pln

tempury

Krewetki w tempurze

porcja 4 dużych krewetek podana w spicy mayo i glonami wakame

Mix ryb i owoców morza w tempurze

1 krewetka, 2 rodzaje ryb, kalmar, podane ze spicy mayo i glonami wakame

Cukinia w tempurze

kawałki cukinii w tempurze, podane ze spicy mayo i glonami wakame

Kalmary w tempurze

10 krążków kalmara podane ze spicy mayo

36 pln

dodatki

Sos teriyaki

Sos chili

Sos spicy mayo

Hot wasabi

Lokalizacja

ul. 23-Sierpnia 1
39-200 Dębica

Parking

Darmowy parking przy restauracji.

Godziny otwarcia

RESTAURACJA
poniedziałek-niedziela: 12:00-21:00

SUSHI BAR
poniedziałek-niedziela: 12:00-21:00
wtorek: SUSHI BAR NIECZYNNY

KUCHNIA
poniedziałek-niedziela: czynna do godz. 20:30

DOWOZY
poniedziałek-sobota: 12:00-21:30

2019 Restauracja Czarny Sezam. Wszelkie prawa zastrzeżone.